Prepară acasă un HUMUS delicios. Iată cea mai simplă rețetă!Dacă nu ați gustat până acum un humus libanez este timpul să încercați. Pe lângă faptul că este super gustos, vine și cu multe beneficii la pachet pentru sănătate.

Poate nu multă lume știe, dar boabele de năut au o valoare deosebită și ar fi benefic ca de astăzi să le treceți pe lista voastră de priorități culinare.

Năutul este o sursă excelentă de proteine, vitamina B6, B9, acid folic, mangan și minerale precum fier, fosfor, potasiu, calciu, cupru, zinc, magneziu. Vegetarienii îl consumă destul de des, deoarece este un substitut ideal pentru proteinele din carne.

Boabele de năut pot fi consumate în salate sau sub forma unor preparate cum ar fi humus ( pastă de năut ), falafel ( chifteluțe din pastă de năut ) sau couscous ( cu boabe întregi de năut ). În unele zone cum ar fi Italia, India, Iran, boabele de năut se folosesc sub formă de făină pentru obținerea produselor de panificație.

Deși pare complicat să gătim aceste boabe de năut, vă asigur că nu este. Humusul ( pasta de năut ) este unul dintre preparatele pe care trebuie să le gatesti acasă.

Aveți nevoie de câteva ingrediente de calitate, iar rezultatul este pe măsură.

Pentru rețeta de humus aveți nevoie de:

200 g boabe năut
2/3 lingură zeamă de lămâie
2 linguri ulei de măsline
5 g tahini ( pastă de susan )
Un vârf de linguriță de boia ( dulce sau iute, după preferințe )
2 căței de usturoi ( după gust )
Un praf de chimion
Un praf de sare

În cazul în care ați cumpărat năut uscat trebuie să-l lăsați la înmuiat peste noapte, într-un castron cu apă rece. După ce s-a hidratat, se fierbe timp de o oră. Ca să verificați dacă este făcut, luați un bob între degete și strângeți-l. Dacă se strivește, înseamnă că este fiert.

În cazul în care doriți să săriți peste acest pas care durează, năutul se găsește și la conservă și nu mai este nevoie să-l fierbeți.

Pentru a face acest humus aveți nevoie de un robot de bucătărie sau un blender.

După ce s-a fiert năutul, puneți-l cu toate ingredientele într-un blender. Dacă doriți să decorați humusul cu boabe de năut, păstrați câteva întregi. Se pasează totul până se obține un piure. Dacă vi se pare că pasta este prea groasă, puteți adăuga puțină apă.

sursa foto: Killingthyme.net

Se scoate pastă de humus pe o farfurie sau într-un bol, i se fac câteva șanțuri la suprafață și se adaugă puțin ulei de măsline. Pentru décor puteți folosi puțină boia, câteva boabe de năut și o ploaie de pătrunjel.

Acest humus poate fi servit cu lipie libaneză, pâine prăjită sau baghete din legume ( morcov, castraveți, țelină apio ).

1802_homemade_hummus_wrap

Sunday breakfast recipe: Homemade Hummus Wrap 😋Ingredients:👉 a tiny bit of cumin (dry)👉 a tiny bit of paprika (dry)👉 a tiny bit of salt👉 5 g tahini👉 2 tsp olive oil (extra virgin)👉 30 g spinach leaves (raw)👉 ½ tomato (~50 g)👉 2/3 tbsp lemon juice👉 ½ garlic clove (~2 g)👉 75 g chickpeas/garbanzo beans (canned and drained)👉 1 100 % whole grain tortilla (~20 g)Directions:1. Drain the chickpeas (keeping a bit of liquid) and combine with olive oil, salt, tahini, crushed garlic, lemon juice, paprika and cumin (optional). Use blender or fork to blitz into a purée. Add a touch of the liquid if the mixture is too dry.2. Warm tortilla in a pan for a few seconds, then spread with hummus.3. Add spinach leaves to one side of tortilla, then slice tomato and place on spinach.4. Starting from the full side, roll the tortilla tightly into a wrap.5. Enjoy!

Publicată de 8fit – Workouts & Meal Plans pe 23 Iulie 2017